KOBI’ ler Bulut Bilisimle Kurumsal Firmalari Alt Edebilir mi? ya da – Don Kisot galip gelebilir mi? -

06.07.2015

KOBİ' ler Bulut Bilişimle Kurumsal Firmaları Alt Edebilir mi?

ya da - Don Kişot galip gelebilir mi?-

Cervantes’in Don Kişot hikayesini herkes bilir. Kahramanımız kendisini hayaller görerek düşler dünyasına kaptırmış, dev zannettiği yel değirmenleriyle savaşa tutuşmuştur. Fakat sonunda galip gelemez, yenilgiyi kabul eder ve köyüne döner. Biz bu hikayedeki yel değirmenlerini ‘kurumsal firmalar’, asıl kahramanımız Don Kişot’u da KOBİ’lerin yerine koyduğumuzda doğru bir benzetme yapmış oluyoruz. KOBİ’lerimiz kendilerinden kat kat büyük yel değirmenlerini belki alt edemezler ama planlı ve doğru yatırımlarla onlarla yarışabilecek duruma gelebilirler. Bulut Bilişim’le büyük bir başarı öyküsü yazılabilir mi gelin hep birlikte inceleyelim.

Kurumsal firmalarla rekabet etmek zordur;

  • Ortak satın alma yapıp ucuza alırlar,

  • Operasyonlarını teknoloji ile yapılandırarak hataların ve doğacak masrafların önüne geçerler,

  • Başarılı optimizasyonlarla iş süreçlerini planlarlar.

Hal böyle olunca…

Satın alma gücü zayıf, günlük operasyonlarda oluşan problemler nedeniyle masrafları kabardıkça kabaran; bu masrafları takip edemeyen KOBİ’ler için rekabetçi fiyatlarla pazarda yer tutmak zorlu bir mücadele haline gelir.

Bir de bunun üstüne…

Kurumsal firmalarla KOBİ’ler arasındaki dijital gelişmişlik farkı açıldıkça açılır. Teknoloji yatırımına niyetlenip birkaç tedarikçi ile görüşen KOBİ, gerekli olan donanım, yazılım, bu altyapı için bir yer ve insan kaynağı gibi maliyetlerin resmini çekince “İşimi büyütmek için teknolojiye bu kadar yatırım yapmalı mıyım yoksa ana iş koluma mı yatırım yapmalıyım” diyor… Zaten kazanılamayan kar, harcanılamıyor. Bu da doğal bir çelişki oluşturuyor.

Üzülmeyin… Rekabet olmasa, stratejiye de ihtiyaç olmazdı!

Bu çelişkiye bir çözüm ararken bulut bilişim bir alternatif olarak KOBİ’lerimizin imdadına yetişiyor. Aylık kullanıcı başına sembolik rakamlar ödeyerek, mail hesabı açmaktan daha kolay bir şekilde yazılım tedarikçilerinin sitelerinden hesap açarak, ihtiyaçları olan teknolojiye bir tıkla ulaşabiliyorlar.

Fakat;

Kurumsal firmalarla dijital gelişmişlik farkı tam azalacak derken “ben verilerimi buluta taşımam, ya bir şey olursa” endişeleri ile çözüm reddediliyor. Oysa ki SaaS çözümleri kıyasla daha güvenilir ve daha az arıza ile karşılaşılıyor. Virüs ve spam'lere karşı daha iyi koruma sunuyor. Aradaki farkın açılmasına izleyici kalmayı seçmek ya da Kobi lehine bozulmasını sağlamak tamamen KOBİ’ lerin elinde oluyor.

Özetle;

Yel değirmenleri gibi heybetli duran kurumsal firmaları yerle yeksan edemeseniz de, Bulut Bilişim ile onlarla aynı seviyeye yükselmeniz mümkün. Aradaki fark teknolojik fark kapandıkça onlarda sizi gözüne kestiremeyecek, eşit şartlarda rekabet etmenin keyfini yaşayacaksınız.